Лична страница на Веселин Колев

[Към каталога на техническите бележки]

Техническа бележка: Подвеждащи практики по регистрации на домейни в .бг (домейн от първо ниво xn--90ae)

Публикувана на: 12 ноември 2007 г.

 

Директното използване в DNS на символни кодови таблици, различни от ASCII е невъзножно. Причината е в страндартизацията на протокола, в която е заложена ASCII символика. За да се използват други символни таблици е нужна транслация на символите от съответната таблица към ASCII. Погледнато в символика на ASCII, обикновено транслираното име няма смисъл, например:

име.бг -> (транслация) -> xn--e1afm.xn--90a

Всички инструменти за диагностика, протоколи услуги и др, трябва да имат начин първо да транслират и после да диагностицират и обработват, ако искат да работят с подобни транслирани имена. Това изисква отделянето на технически ресурс в глобален мащаб, за решаването на локални екстри, свързани с ползвателите от дадена езикова група. Нещо повече, трябва кореновите сървъри за имена да се натоварят допълнително в глобален мащаб, за поддържката на още домейни от първо ниво, което е нерационално.

Има и други проблеми. Единият от тях е нарастването на броя имена сумарно, защото ще има субекти, които ще искат името им да е в домейн на всички възможни или поне на две символни таблици. Т.е. нещо, за което се изисксва само едно домейн име, ще ангажира две и повече домейн имена, ако се иска съдържанието да е достъпно за затворени езикови групи. Друг проблем е пълната затвореност на имената от потребителска гледна точка. Потребител от Китай едва ли ще може да разчете домейн на кирилица, дори да е българин, който пребивава там, само защото локално системите в Китай не поддържат подобни символни кодирания. Т.е. няма транзитивност в имената. Освен това по транслирания низ много трудно може да се намери символния оригинал. Опитайте, за пример, да направите обратната транслация на пример по-горе. Ако сте администратор на DNS система в Австралия или дори в Хърватска, как ли ще направите това бързо, поне в обозримо работно време за проблем?

Локализацията на имена е използваема и за цензуриране на достъпа до съдържание по име в HTTP протокола. Това е в разрез с идеите на Интернет. Подобна локализация по име само подклажда шовинизъм, затвореност и фобия към глобалния обмен на информация, който е основан на ASCII символните имена на домейни и хостове.

 

Доколкото в родното интернет пространство нашумя регистрирането на домейни на кирилица от домейн от първо ниво .БГ, реших на напиша техническа бележка по същество, която да отразява моментното състояние на услугата.

Към настоящия момент домейнът .БГ е технически необезпечен, но странно защо два регистратора (виж по-долу) предлагат регистрации в него.

В момента е 19:18 часа на 12 ноември 2007г. Няма никакъв делегиращ запис за домейна xn--90ae в кореновата зона на DNS:

$ dig +multiline -t ns xn--90ae @f.root-servers.net

; <<>> DiG 9.4.1-P1 <<>> +multiline -t ns xn--90ae @f.root-servers.net
; (1 server found)
;; global options: printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NXDOMAIN, id: 35903
;; flags: qr aa rd; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0
;; WARNING: recursion requested but not available

;; QUESTION SECTION:
;xn--90ae.       IN NS

;; AUTHORITY SECTION:
.            86400 IN SOA A.ROOT-SERVERS.NET. NSTLD.VERISIGN-GRS.COM. (
                2007111200 ; serial
                1800    ; refresh (30 minutes)
                900    ; retry (15 minutes)
                604800   ; expire (1 week)
                86400   ; minimum (1 day)
                )

;; Query time: 155 msec
;; SERVER: 192.5.5.241#53(192.5.5.241)
;; WHEN: Mon Nov 12 19:20:59 2007
;; MSG SIZE rcvd: 101

Следователно услугата, чрез която се предлага регистрация на домейн в домейна от първо ниво .бг, просто не функционира реално. Въпреки това на страницата на две компании за хостинг услуги има предложена услуга по регистрация на такова име, т.е. регистрация на име в несъществуващ все още домейн, със съвсем реална парична цена обаче.

 

Първата фирма е Superhosting.bg. Показвам снимки от екрана на браузъра си, за да видите за какво точно иде реч:

Лъжлива реклама

Тук е написано, че услугата била видима, но силно ограничена, което не е вярно. Услугата не съществува, докато тя не започне да следва йерархичната схема на DNS. Ако приемем, че услугата функционира някъде, то това е подправяне на DNS информацията някъде и е меко казано некоректност и непрофесионализъм.

 

Втората е ICN.bg.Също показвам снимка на страницата:

Не само лъжлива, но и сгрешена реклама

Освен, че съобщението отразява неверни факти (защото реално услугата не функционира), в него има и явна грешка:

домейните се изписват изцяло на латиница /иван-петров.име; бизнес.бг; указател.инфо/

По-скоро вярното е, че се изписват изцяло на кирилица. Интересното е, че въпреки, че услугата не функционира, тя се предлага и тук с обявена "атрактивна" цена.

 

Подобни фриволни изпълнения на тези фирми и регистъра на този домейн, само уронват собствения им престиж. Защото никой сериозен клиент няма да иска да има работа със субекти, които му предлагат услуга като функционираща, без тя реално да е дори в зародиш. Посочените фирми изобщо нямат никакво разбиране към проблематиката на DNS. Например, сървърите за имена на ICN.bg са в една автономна система, което е доста лоша атестация за поддържката на услугите им откъм отказоустойчивост. Superhosting.bg пък имат доста нелогични като стойност параметри в SOA записите си, а много често една зона е с различен сериен номер върху сървърите им за имена.

Не препоръчвам на никого да използва услуга, която няма никакъв смисъл и която се предлага именно по този начин. Ако градите бизнесът си на доверие и коректност, едва ли този регистър и регистратори биха били вашите коректни партньори.

 

Този документ е с OpenPGP подписано съдържание
[информация] [електронен подпис][TimeStamp]

Creative Commons - Признание 2.5 Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Strict